8. díl - 2. narozeniny, 2. dech, mezinárodní veletrh For Gastro

22.10.2024

Těžká zima odezněla! Bylo na čase se otřepat a jít dál! Potřebovali jsme se už konečně odrazit od dna a po dvou letech se někam posunout. Proto jsme sáhli po hozené rukavici a přijali pozvánku na mezinárodní veletrh For Gastro. Jak jsme změnili logo a připravili se na (pro nás zatím největší) akci se dozvíte v dnešním díle.


6.10.2023

Všechno nejlepší Praguegreens!!! 2 roky usilovného snažení uplynuly jak voda a my jsme stále ve hře. Na začátek by se slušelo říci, že situace se od posledního psaní výrazně zlepšila. Po překonání těžké zimy jsme se opět dočkali hřejivých slunečních paprsků, které udělaly radost nejenom nám, ale také bylinkám. Bohužel musím konstatovat, že jsme stále velmi vzdáleni cílům, které jsme si před rokem stanovili. Aktuálně dovážíme do 4 restaurací, z čehož jsme přibrali Kamin, která dle mého názoru bude v budoucnu velmi vyhlášená. Bráchové, kteří ji založili jsou velmi snaživí a šikovní. Jsme vděční, že mají zájem o naše microgreens a že se jim líbí.

Novinky na farmě

Žanda, naše nová brigádnice, je plně proškolená a práci na farmě už zvládá sama. Pravidelně chodí minimálně 2x týdně na farmu a moc nám pomáhá. Dokoupili jsme lednici a nerezový stůl na sklízení, abychom se přiblížili k hygienickým standardům. Dále jsme pořídili 12 tisíc pěstebních vaniček, takže o ně nouze snad nebude :D. Taky se nám podařilo přidat nový produkt na e-shop, kterým je žížalí kompost.

Na jaře jsme se zúčastnili trhů v Zemědělském muzeu a v Atriu Žižkov. Obě akce se krásně povedli, lidé byli nadšeni, což je pro nás vždy záblesk naděje, že děláme věci správně. V září jsme byli poprvé na trzích v Holešovicích, kde si svou premiéru odbyla Žanda. I tato akce byla velmi vydařená. To byl jen stručný souhrn za uplynulé měsíce.

Pár čísel: Na instagramu máme aktuálně 168 sledujících, což je stále sakra málo. Průměrně máme obrat 12-15 tisíc měsíčně. Vydělané peníze pro nás: zaokrouhlených 0 Kč, vše vracíme zpět do Praguegreens. Přes e-shop prodáváme průměrně 1x měsíčně, což je velká bída.

Je to tady! První velká výzva před námi! Máme před sebou třídenní mezinárodní veletrh For Gastro, který bude v PVA Letňany. Říkáme tomu pracovně ,,křest ohněm". Je určen pro restauratéry a hoteliéry. Od této akce si slibujeme zvýšení povědomí a především chceme ukázat co v nás je!

7.11.2023 (Psáno z dovolené z Egypta Pickalbatros sea world)

Dámy a přátelé, veletrh je za námi a my si po několika měsíčním zápřahu a těžké zimě dopřáváme pár dní (snad) zasloužené dovolené. Pojďme se však podívat zpět o pár dní dozadu. Na veletrh jsme vypěstovali velké množství salátů, ale tím, že akce neslouží jako prodejní místo, ale spíše jako showroom a ukázka produktů, tak jsme potřebovali vymyslet plán B. Rozhodli jsme se, že půjdeme den po akci na trhy na Jiřák a zbytek doprodáme. Později se ukázalo, že to byl geniální tah. Ale zpátky na začátek. Bylo krátce po oslavení dvouletých narozenin Praguegreens a my jsme ladili detaily s účastni na veletrhu. Zaplaceno, potvrzeno! Teď to teprve bude show! Řekli jsme si, že zařadíme dvojku a předvedeme stánek z jiné ligy! Za velkého dohledu Lucky ségry, která se pasovala do role vrchní designerky a našeho nového grafika ze Slovenska Jakuba, jsme to vzali pěkně od podlahy… Začali jsme změnou loga. Hledání toho pravého nám trvalo asi 2 týdny a desítky emailů, než nám Jakub nakreslil to pravé. Následovala tvorba banerů, vizitek a vyšperkoval to Lucky táta s ručně dělaným regálem na bylinky. Měli jsme měsíc na to, dát vše kompletně do kupy. K tomu jsme poprvé pěstovali bylinky na 4 dny za sebou. Zde je potřeba vyzdvihnout práci generální manažerky provozu Lucky, která vše perfektně naplánovala. Na mě bylo doladit vše ostatní. Jelikož tvorba loga trvala 2 týdny, na výrobu ostatních materiálů se čas krátil. Baner dorazil v klídečku den před veletrhem. Ufff...

Den veletrhu

Vůbec jsme nevěděli co nás čeká, ale byli jsme si jistí jednou věcí. Do příprav jsme dali 100 % a jsme zvědavi na odezvu! Strejda Lojza byl tak hodný a pomohl nám dopravit vše na místo. Showtime!

Veletrh dopadl tak, že jsme na něm vydělali zhruba 5 tisíc, což pokrylo část poplatku za stánek. Za minulý měsíc jsme totiž utratili za přípravy kolem 50 tisíc a firma nám dluží 48 tisíc. Na veletrhu jsme rozdali přes 200 vizitek a napsali cca 10 potencionálním zájemcům o pravidelný dovoz bylinek. Jsme moc zvědavi, kolik z nich dopadne. Jestli vůbec některá… I kdyby 2-3, byl by to úspěch. Akce byla honosná a všem se stánek moc líbil. Lidé obdivovali, ochutnávali a my rozdávali vizitky a úsměvy jak o život.

Další den jsme se dočkali premiéry na domácí půdě a to konkrétně na trzích na Jiřáku. Nebudu chodit okolo horké kaše, vyšlo nám počasí a trhly jsme nový rekord! Prodali jsme bylinky a semínka za 8260 Kč!!! Velkou zásluhu na tom měla nová strategie, při které jsme balili salátky z nařezaných bylinek na místě, to se ukázalo jako geniální krok, neboť si lidé mohli namíchat svůj salátek dle vlastní chuti. Teď náš čekají dlouhé hodiny vyčkávání u telefonu, zdali se ozvou nějaké nové restaurace, další dvoje trhy na Jiřáku a v prosinci týdenní, adventní trhy v Holešovicích. Aktuálně jsme udělali obrat přes 20 tisíc za 4 dny :D, což je jeden z našich milníků a jsme rádi, že jsme ho po dvou letech zdolali. Na instagramu máme 185 sledujících a jedeme dále. Ozvu se brzy s updatem, zatím adios!

Ohlédnutí

Byli jsme si vědomi, že do našeho podnikání dáváme 100 % a po dvou letech stojíme na místě. Bylo to demotivující a frustrující. Nevydělávali jsme skoro nic, neměli jsme restaure ani odbyt. Chtěli jsme prorazit, ale nevěděli jak. Pak přišla pozvánka na For Gastro a my doufali, že to bude ten zlomový bod na který čekáme. Věděli jsme, že máme nejlepší produkt v Praze, ale nikdo ho nechtěl. Když jsem zkoušel obcházet restaurace tak mě všude vyhodili, že to nepoužívají, nechtějí nebo je to drahé. Šálek trpělivosti se blížil k naplnění a my začali pochybovat, jestli to má cenu. Naštěstí jsme měli tolik práce a pevné přesvědčení, že se to musí dříve nebo později zlomit, že jsme se kousli a bojovali. Dva roky úporného snažení a pocitů zoufalství byli za námi a my stále vyhlíželi lepší zítřky. 

Jak naše cesta pokračovala se dozvíte v dalším díle. 

Krásný den, Dominik + Lucka!